”E-urheilu? Pelaaminen EI ole urheilua. Urheilu on sitä kun liikutaan ja hikoillaan.”

E-urheilun nimike nostattaa tunteita niin sosiaalisessa mediassa kuin kaveriporukoissa. Liikkumattomuus ja passiivisuus ovat monen huolena videopelaajien maailmaa tarkkailevilla ihmisillä. E-urheilukulttuuri voi vaikuttaa ihmeelliseltä sivustaseuraajalle, kun turnauksissa pyörii suuret rahat ja samaan aikaan pelaajat vain heiluttelevat hiirtään näytön valojen vilkkuessa kiiltäviltä kasvoilta.

Urheilu ei ole yhtä kuin liikunta

Miten e-urheilua siis perustellaan urheiluna, jos varsinaisesti liikkuminen ei ole osa pelaamista? SEUL, eli Suomen Elektronisen urheilun liitto perustelee urheilu-termiä näin: ”Kilpapelaamisesta on kyse, kun pelaajat pelaavat toisiaan ja pelin luomaa haastetta vastaan kilpailullisessa tilanteessa. — Kaikki pelaaminen ei ole e-urheilua, vaan harrastamisesta tulee urheilua siinä vaiheessa, kun aletaan kilpailla tavoitteellisesti muita vastaan”. Kilpaileminen on siis olennainen osa urheilua, eikä ilman kilpailua ole urheiluakaan. Tämä siis tarkoittaa, että jollain tavalla suoritusta pitää pystyä mittaamaan ja suorittajat asettamaan paremmuusjärjestykseen.

Urheiluhan juontuu suomenkielen sanasta urhea tai urho, joka viittaa kilvoitteluun, jossa urhein henkilö voittaa. Monesti kilpailua ja urheilua pidetäänkin synonyymeinä, kun taas urheilu ja liikunta harvemmin yhdistetään täysin samaa tarkoittaviksi sanoiksi.

“Ammattipelaaja ei voi heti vain aloittaa pelaamista, sillä lämmittely ja valmiustila tehostavat huomattavasti suoritusta.”

Tosi asia on kuitenkin se, että e-urheilun huipulle pääsevät vain ihmiset, jotka pystyvät hallitsemaan omaa mieltään ja kehoaan stressaavissa pelitilanteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että pelkän peliteknisen tai -strategisen harjoittelun lisäksi tarvitaan kehon- ja mielenhallintaharjoituksia sekä suunnitelmallisuutta treenaamiseen. Ammattipelaaja ei voi heti vain aloittaa pelaamista, sillä lämmittely ja valmiustila tehostavat huomattavasti suoritusta. Hyvä suoritus vaatii siis myös keskittymiskykyä, stressinhallintaa ja luovuutta. Ja kappas vain, liikunta kehittää juuri näitä taitoja!

Pelaamisen avulla liikettä niveliin

THL:n tilastoraportti vuodelta 2019 osoittaa, että lasten ylipaino koskee jo joka neljättä kouluikäistä poikaa ja noin joka viidettä kouluikäistä tyttöä. Ylipainoon voi olla moniakin syitä, mutta yksi on varmasti arjen liikunnan katoaminen lapsilta ja nuorilta. Ruudut ovat vallanneet vapaa-ajan aikuisten lisäksi myös lapsilta. Hercules Esports ja monet muut e-urheiluorganisaatiot haluavat olla muuttamassa tätä, sekä nostaa esille yhä voimakkaammin liikunnan ja kehon hyvinvoinnin osuutta onnistuneeseen pelisuoritukseen.

“Pelaamista on olennaista tauottaa, jolloin myös aivot saavat tarvitsemaansa lepoa kun keho tekee vaihteeksi töitä.”

Pelaajan liikunta ei vaadi paljoa. Tärkeintä on saada pylly ylös penkistä ja verenkierto liikkeelle. Eli esimerkiksi venyttelyä, kävelyä tai paria jumppaliikettä. Pelaamista on olennaista tauottaa, jolloin myös aivot saavat tarvitsemaansa lepoa kun keho tekee vaihteeksi töitä. Terveellisten elämäntapojen ottaminen osaksi pelivalmennusta tekee pelaamisesta hyväksyttävämmän harrastuksena, mutta se myös lisää harrastuksen mielekkyyttä monipuolistamalla harjoittelua.

Koululiikunta on lähes yhtä tunteita herättävä aihe kuin e-urheilu. Koululiikunta voi lähennellä jo urheilua, jossa suorituksia mitataan ja oppilaita laitetaan paremmuusjärjestykseen suoritusten perusteella. Olemme törmänneet monesti harrasteryhmissämme liikuntavastarintaan, joka pohjautuu voimakkaisiin negatiivisiin liikuntakokemuksiin. Haluamme olla yhtenä niistä organisaatioista, jotka kehittävät mielenkiintoisia, helpostilähestyttäviä ja hauskoja liikkumisen tapoja. Sellaisia tapoja, jotka innostavat liikkeelle ja jotka tukevat keskittymiskykyä sekä koordinaatiota. Tavoitteessamme on tukena oululainen liikuntakeskus Hukka, joka on pitkäaikainen ja arvostettu toimija oululaisten liikuttajana. Hukan ammattilaisten kanssa yhteistyössä suunnittelemme valmennuksiimme ja tapahtumiimme pelaajille suunnattuja liikuntasisältöjä, jotka tukevat mahdollisimman tehokkaasti pelaajan kehittymistä. Jokaiseen valmennuskertaan kuuluu puolen tunnin ammattilaisohjaajan vetämä liikuntaosio, joka kohottaa vireystilaa pelivalmennukseen. Pystymme saavuttamaan lapset, joille liikunta on myrkkyä, ja pelaamisen keinoin saada heidät kiinnostumaan liikkumisesta ja omasta hyvinvoinnista.

Pelaaminen ei siis ole liikuntaa, eikä liikunta automaattisesti ole urheilua, mutta e-urheilu on urheilua. Väittely kuitenkin jatkuu tulevaisuudessakin, niin kuin se on jatkunut muun muassa shakin, ammunnan ja biljardin kanssa.